‹ Zpátky na blog

5 důvodů, proč byste si nikdy neměli koupit fanoušky na Instagramu

Všichni se pereme s čísly, s viditelností a s prestiží na sociálních sítích. Lidé zkrátka slyší (a vidí) na čísla. „Máš hodně fanoušků? Máš prestiž. Máš málo fanoušků?

Asi za nic nestojíš.“ Odložme tohle pokrytectví na chvíli stranou a pojďme se na to podívat z jiného pohledu.

Protože i na Instagramu šel po zavedení nových algoritmů organický dosah dolů a vaše strategie (tedy pokud vůbec nějakou máte) mohla začít mírně stagnovat, případně jste pořád zaseknutí na velmi nízkém počtu fanoušků, logicky hledáte způsob, jak z toho ven.

Můžete mít tendenci schylovat se ke 2 řešením:

  • Vypracovat novou strategii, zvýšit organický dosah a obejít algoritmy(jde to!)
  • Nechat se zlákat reklamou nebo doporučením někoho z okolí pro koupi nebo “rychlé vybudování” vašeho Instagramu za nějaký ten peníz.

Rozhodnutí je vždycky jen na vás. Dnes si představíme 5 důvodů, proč byste si za fanoušky neměli platit ani korunu, v tomto případě asi spíš dolar.

Nakoupení fanoušci s vámi nemají nic společného

To malé procento reálných fanoušků, které jste nějakým způsobem získali jsou buď vaši reální zákazníci, klienti nebo možná “budoucí” klienti. Některé z nich znáte, někteří jsou pro vás cizí, ale tito lidé vás začali sledovat z nějakého důvodu.

Jsou jim sympatické vaše fotky, vaše statusy nebo vaše značka jako taková. A to je taky důvod, proč vám dávají lajky nebo komentáře na nově nahrané fotky.

Když si koupíte fanoušky, ti nebudou mít vůbec šajnu o tom, kdo je vaše značka, čím se zabývá a co prodává.

Získáte pouze číslo, nikoliv interakce.

Klesající organický dosah

Ano, na Instagramu se už pomalu děje to, co znáte na Facebooku. Ne všichni uvidí váš obsah na titulní stránce ihned po zveřejnění.

Příspěvky již nejsou řazeny chronologicky, naopak Instagram zvýhodňuje profily, které jsou se svými fanoušky aktivní.

Instagram vyhodnocuje celkovou míru zapojení všech vašich fanoušků.

Pokud si koupíte fanoušky, kteří s vámi ale nebudou komunikovat, tato míra zapojení padá do mínusových čísel a logicky nejdete vidět.

A to ani pro ty reálné fanoušky. Záměrně si tím škodíte. Není to tak trochu nošení dříví zpátky do lesa?

Váš profil se stane spamovacím

Ve chvíli, kdy si koupíte fanoušky, stáváte se okamžitě nástrojem spamu. Ti, kteří prodávají fanoušky, generované komentáře nebo generátory lajků na fotky sakra moc dobře ví, jak to všechno propojit, aby z toho vytřískali ještě víc peněz.

Jakmile se váš účet stane součástí tohoto mechanismu, falešné profily začnou komentovat vaše příspěvky (většinou anglicky a vypadá to fakt “hodně” reálně) a navíc začnou obtěžovat vaše fanoušky.

Vy to s největší pravděpodobností nebudete vnímat, protože tito roboti začnou rozsévat interakce na cizích profilech, o kterých nebudete vědět.

Hodně firem používá tyhle taktiky za účelem získání nových fanoušků, ale ve skutečnosti tím akorát obtěžují reálné uživatele Instagramu, kteří je blokují a nahlašují přímo Instagramu.

Představte si, že někdo nahlásí váš profil Instagramu a ten vám do 1 měsíce zablokuje účet bez možnosti podat vysvětlení a získat účet zpátky. Stojí vám to za to?

Silně tím ohrožujete stávající pověst a jméno vaší značky/firmy

Určitě to znáte z reálného života: Někdo vás za něco nařkne, není to pravda a vy si jí musíte obhájit.

Co budete obhajovat v případě nákupu fanoušků?

Není nic horšího, než když si vaši stávající fanoušky (ti reální) nebo nově příchozí všimnou, že máte falešné fanoušky (a věřte mi, že poznat to na Instagramu není dneska nic složitého).

Bez urážky, ale je to ponižující a vypovídá to o vás jediné: Nejste dost dobří na to, abyste si svoji značku obhájili poctivou cestou.

V dnešním online světě je dobrá pověst všechno. Pokud jste jako značka transparentní, lidé to právem ocení. A podpoří vás.

Lháře nikdo podporovat nechce.

Odhalit dneska falešný profil na Instagramu není nic složitého. Existují na to profesionální nástroje, které vám do 15 minut proskenují daný účet a výsledky jsou na stole.

Tyto profily jsou většinou z třetích zemí, mají dost pofidérní obsah a popisky. Kolikrát ani nemají důvěryhodnou profilovou fotku.

Porušujete přímo podmínky Instagramu

Kdo to ještě neví – nákup fanoušků je přímo proti podmínkám Instagramu. A víte proč?

Protože falešné účty mají dopad na jejich čistý zisk.

Jejich investoři nechtějí dávat své peníze do něčeho, co je fiktivní, protože to má velice nepříznivý vliv na cenu akcií jejich firmy, tedy na celkovou hodnotu společnosti.

Instagram proti falešným profilům a spambottům docela razantně bojuje v posledních 2 letech a pokud si koupíte třeba 1000 fanoušků, jednoho dne se vzbudíte, mrknete na Instagram a budete tam mít -1000 fanoušků, které Instagram jednoduše smaže.

Navíc Instagram už má poměrně účinné nástroje pro odhalení profilů, které si koupily falešné fanoušky.

Dříve nebo později vás Instagram objeví a penalizuje – smazáním nebo zablokováním profilu.

Budujte svůj Instagram správným způsobem

Kupovat si falešné fanoušky pro vás neznamená jenom riziko poškodit vaši značku, ale také ohrozit vaše obchodní cíle.

Budování značky na sociálních sítích je proces dlouhodobý a vyžaduje trpělivost, spoustu práce a úsilí a jasně definovanou strategii.

Pokud jste chytří, můžete být na Instagramu i velice úspěšní.

4 komentáře “5 důvodů, proč byste si nikdy neměli koupit fanoušky na Instagramu

  1. Petr píše:

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal, jsem na instagramu nový a pro mě neznámý (můj follower) člověk pravděpodobně někde sdílel můj učet, během několika sekund mi přibylo kolem 100follows nicméně, když jsem nereagoval a neoplacel follow, začaly mizet. Abych se dostal k otázce… Máte nějaké tušení jak je to možné? Pochybuji, že by za mě neznámí člověk platil nějaké follows. Popřípadě může to nějak negativně ovlivnit můj účet?
    Předem děkuji za odpověď.
    S pozdravem Petr

    • Katka Pavlíčková píše:

      Petře zdravím vás. Nejspíš vás překvapím, ale nejste první člověk, který se na nás obrátil s tím, že mu „někdo asi koupil fanoušky“ na jeho účet. Ve skutečnosti dotyčný ani nepotřebuje vaše přihlašovací údaje a pomocí specializovaných služeb vám „tam fanoušky nažene“. V tuhle chvíli s tím stejně nic nenaděláte, takže bych se tím nezabývala. Důležité je, abyste vy sám žádné nákupy fanoušků nebo lajků neprováděl. Pokud jde o falešné profily, za kterými stojí roboti, Instagram se už o jejich odebrání z vašeho profilu postará sám. Jeden negativní efekt to samozřejmě mít může – vaši „reální“ sledující si mohou všimnout růstu a následovného poklesu fanoušků. Držím vám pěsti, aby se to uklidnilo. Katka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *