‹ Zpátky na blog

Instagram přináší do Stories 4 nové samolepky pro interaktivnější zážitek

Instagram spustil nové samolepky pro Stories, které vám nabídnou zbrusu nové způsoby, jak se propojit s vašimi sledujícími a ostatním publikem. Ať už chcete sdílet svůj oblíbený song dne (a zjistit, co poslouchají ti na druhé straně) nebo si vytvořit vlastní samolepku z vašich fotek nebo videí.

Řeč je konkrétně o samolepkách: Rámečky, Výstřižky, Přidat vlastní hudbu a Odkrýt.

Pojďte si je společně s námi představit a podívat se na to, jak je můžete využít v rámci vaší komunikace na Instagramu.

Sdílejte své oblíbené songy pomocí samolepky “Přidat vlastní hudbu”

Tato samolepka je vlastně kombinací dvou již stávajících samolepek: „Hudba“ a „Přidat vlastní“. Můžete díky ní sdílet vaši oblíbenou hudbu podle momentální nálady nebo sdílet nový hudební styl.

Lidé, kteří vás sledují, nebo se zrovna podívají na vaše Stories, do této výzvy po zveřejnění vaší Story budou moct na oplátku přidat svůj vlastní song a tím se řetězová akce rozšiřuje mezi další a další publika.

Funguje to takto:
  • Otevřete kameru Stories a přidejte něco na pozadí, aby se vám vytvořila první vrstva.
  • Přejděte do možností samolepek a vyberte “Přidat vlastní hudbu”.
  • Klepněte do čtverečku +Add music a vyberte libovolný song z hudební knihovny Instagramu.
  • Po zveřejnění Story mohou vaši sledující a publikum reagovat stejným výběrem jejich libovolného songu, který se přidá k výzvě.

Co je dobré vědět + TIPY:

💡Nemůžete si vybrat libovolnou pasáž songu, která se bude ve vaší Story přehrávat. Instagram ji prozatím vybírá natvrdo z nějaké části songu. Často je to refrén.

💡Každý, kdo si výzvu zobrazí uvidí, že jste autorem této výzvy. Může vám to přinést nová publika, ale nemusí.

💡Jakmile se někdo přidá do vaší výzvy, zároveň se mu do vzhledu Story přidá původní pozadí z vaší Story.

Hodně pečlivě proto zvažte, jak to bude vypadat a co tam napíšete/přidáte. Uvědomte si, že pokud má někdo do svých Stories přesdílet něco, co není z jeho hlavy, bude se rozmýšlet, aby to dávalo smysl jeho publiku.

💡V horní části výzvy se vždy připnou trendové songy od uživatelů, kteří se do výzvy zapojili.

Je to pro vás zároveň signál, co aktuálně hudebně frčí na Instagramu, tak toho využijte a song si okamžitě uložte do záložek, abyste jej mohli použít třeba pro další Reel.

💡 Jakmile někdo do vaší výzvy přidá song, přijde vám push notifikace (pakliže je máte v telefonu zapnuté), která však poté zmizí.

Přidejte samolepku „Rámečky“ a zavzpomínejte na staré dobré časy

Ze všech 4 nových samolepek je za nás tato nejzajímavější a zároveň nejlépe využitelná pro svoji jednoduchost a všestrannost.

Představte si staré instantní fotky, které vyjely z toho krásného plastového foťáčku. Dá se to k tomu docela vtipně přirovnat. 😁 

Smyslem této samolepky je vylovit ve svém telefonu poklady “z minulosti”. Pochopitelně můžete volit i aktuální fotky. Kreativitě se v tomto ohledu meze nekladou.

Aby to nebyla taková nuda, tak divák na druhé straně pro její zobrazení musí zatřást telefonem, aby se mu fotka objevila.

Jakmile to jednou udělá, při dalším prohlížení téže Story už to dělat nemusí a obsah se mu automaticky zobrazí.

Připomíná nám to éru instantních foťáků, kdy některé starší modely vyžadovaly po vyfocení protřepání fotky, aby se chemikálie uvnitř filmu rovnoměrně rozprostřely a zajistily tak správné vyvolání.

Cool! 😁 

Funguje to takto:
  • Otevřete kameru Stories a přidejte něco na pozadí, aby se vám vytvořila první vrstva.
  • Přejděte do možností samolepek a vyberte “Rámečky”.
  • Otevře se vám galerie fotek ve vašem telefonu a vy můžete vybrat 1 fotku, která se vloží do rámečku.
  • Po výběru fotky můžete přidat také popisek, pokud chcete. Délka textu je omezena pouze na 25 znaků! Může to být i bez něj.
    Automaticky se přidá datum a čas pořízení fotky.
  • Po zveřejnění Story mohou vaši sledující zatřást telefonem nebo klepnout přímo do rámečku a “vyvolat fotku” uvnitř.

Instagram doporučuje kliknout pro zobrazení obsahu v rámečku na tlačítko “Zatřást a odhalit” ve spodní části, ale mnohým uživatelům toto nefunguje.

Zřejmě to ještě dolaďují. 😋 

Co je dobré vědět + TIPY:

💡Jako základ Story je lepší použít jiné, než bílé pozadí, protože na něm jinak rámeček v bílé barvě zaniká.

💡Použijte samolepku „Rámečky“ k oslavě důležitých milníků, jako jsou narozeniny, výročí nebo dovolené.

💡 Sdílejte vzpomínky s přáteli, zákazníky, kolegy nebo obchodními partnery, kteří na nich byli s vámi, a označte je ve Story.

💡Vytvořte si sérii Stories s rámečky, které vyprávějí příběh o vašem životě, o vaší značce, o vašem podnikání. Můžete z nich třeba udělat nový výběr na profilu.

Odhalovací samolepka pro nejzvědavější diváky vašich Stories

Za nás to bude asi jedna z nejnáročnějších samolepek z hlediska interakce ze strany vašich sledujících, případného publika, které si zobrazí vaši Story.

Samolepka „Odkrýt“ vám totiž umožňuje vytvořit Story, která se po zveřejnění zobrazí rozostřeně a vaše publikum si ji může zobrazit jediným způsobem – musí vám poslat soukromou zprávu.

Proč tvrdíme, že bude “nejnáročnější”?

Pokud máte v publiku uživatele, kteří nemají potřebu nebo odvahu napsat vám do Directu, s velkou pravděpodobností o jejich přízeň ve Story nebo sérii Stories přijdete. 🙀

Bude tedy velmi důležité samolepku používat s rozmyslem a především se skvělým nápadem/motivací pro vaše sledující a další publikum, které zabrousí do vašich Stories.

Funguje to takto:

  • Otevřete kameru Stories a přidejte něco na pozadí, aby se vám vytvořila první vrstva.
  • Přejděte do možností samolepek a vyberte “Odkrýt”.
  • Po výběru samolepky se zobrazí výzva k napsání nápovědy pro vaše publikum, co by mohlo najít za vaší rozostřenou Story.
  • Klepnutím na ikonu „Náhled“ v levém dolním rohu se můžete podívat, jak bude Story vypadat u toho, komu se po zveřejnění zobrazí.
  • Po zveřejnění Story budou lidé moct daný obsah vidět pouze tehdy, pokud vám pošlou zprávu. Nemějte však obavy, nebudete muset schvalovat každou zprávu, aby se vaše Story lidem zobrazila.

Co je dobré vědět + TIPY:

💡Aby se Story zobrazila, nemusí vám lidé nutně psát nějaké romány, ani žádný text. Funguje to i s reakční samolepkou. Otestováno za vás! 

💡 U některých účtů pravěpodobně vzroste administrativní zátěž při větším množství reakcí. Neignorujte to pouhým otevřením zprávy, ale reagujte zpátky, neboť je interakce mezi vámi a divákem jedním ze silných signálů pro algoritmus doručování vašeho obsahu.

Vytvořte si své vlastní samolepky pomocí „Výstřižků“

Samolepka „Výstřižky“ vám umožní proměnit obyčejné fotky nebo jednoduchá videa v akční obsah. Z libovolné fotky nebo videa ve vašem telefonu si vytvoříte konkrétní výřez, který pak můžete přidávat do Stories, ale i Reels.

Jakmile si jednou nějaký výstřižek vytvoříte, uloží se vám do paměti aplikace a máte k ní přístup v horní (někdo ve střední) části obrazovky po kliknutí na samolepky.

Můžete dokonce povolit ostatním, aby si uložili a znovu použili vámi vytvořené samolepky Výstřižků ve svých Reels a Stories.

Vytvoření samolepky z fotek nebo videí ve vašem telefonu:
  • Otevřete kameru Stories a přidejte něco na pozadí, aby se vám vytvořila první vrstva.
  • Přejděte do možností samolepek a vyberte “Výstřižky”.
  • Vyberte fotku nebo video, kde bude jasně rozpoznatelný obraz, předmět, osoba nebo scéna. U fotky i videa se často stane, že není dostatečně kvalitní nebo je obraz pro AI zbytečně složitý a samolepka vám vytvořit nepůjde.
  • Po chvíli se vám automaticky vygeneruje samolepka. Pokud to není to, co jste si představovali, můžete ručně vybrat (klikejte prstem tak dlouho, dokud se to neoznačí, jak chcete) objekt, který chcete pro svou samolepku použít.
  • Pozor: můžete vybrat pouze jeden objekt.
  • Klepnutím na tlačítko „Použít samolepku“ ji přidáte do svého příběhu. Zároveň se vám uloží do seznamu vašich samolepek.
Vytvoření samolepky z cizích fotek na Instagramu:
  • Vyberte jakoukoliv statickou fotku v homefeedu, na stránce prozkoumat, pod hashtagy nebo na profilu kohokoliv, koho sledujete. Instagram to však umožňuje jen u některých fotek a navíc musí jít o veřejné účty.
  • Můžete si samolepku udělat i z vašeho obsahu, který jste v minulosti sdíleli ve feedu.
  • Jakmile budete na příspěvku, klikněte na 3 tečky v horním pravém rohu.
    Vyberte možnost “Vystřihněte si samolepku”. Nechte chvíli Instagram pracovat a voilà, máte ji tam! Stejně tak si zde můžete vybrat ručně objekt z fotky, když to není úplně ono.
  • A nezapomeňte si tlačítkem “Uložit samolepku” váš výtvor uložit na pozdější či opakované použití.

Věříme, že nové samolepky ve Stories nabízí zábavný a interaktivní způsob, jak sdílet svůj obsah s přáteli a sledujícími. Ať už chcete oslavit důležitý milník, sdílet vzpomínky nebo jen tak pro zábavu, s širokou škálou dostupných samolepek si každý najde něco pro sebe.

Využijte samolepky k tomu, abyste se spojili se svými sledujícími a podpořili konverzaci.

Buďte kreativní a bavte se!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *