‹ Zpátky na blog

Proč si lidé na Instagramu fotí jídlo

Je dost pravděpodobné, že až začnete používat Instagram, velmi rychle narazíte na fotky nějakého jídla.

Člověk jídlem posedlý (v instagramové řeči “foodie”) a vůbec téma „JÍDLO“ si na Instagramu vybojovalo místo na nejvyšších příčkách těch nejoblíbených témat a pod hashtagy #foodporn #yummy #instafood nebo #food najdete miliony fotek všemožných jídel.

Co to ale o lidech na Instagramu skutečně vypovídá?

Hashtagů kolem jídla naleznete na Instagramu samozřejmě tisíce a každým dnem vznikají nové a nové. Díky tomu se stalo jídlo jedním z nejvíc focených témat na Instagramu.

 

 

Příspěvek sdílený Hayles (@haylespak),

Jídlo je jednoduše téma, které zajímá (ať už aktivně, nebo pasivně) všechny na světe a fotit jej na Instagram je skoro tak přirozené, jako ranní čištění zubů.

 

Proč mají lidé potřebu fotit jídlo na Instagram?

Je to rychlý způsob, jak ukázat ostatním lidem, co nám chutná, co jíme nebo o jaké jídlo se zajímáme.

Podle průzkumu agentury 360i nás k tomu žene potřeba dokumentovat náš den pro veřejnost.

Tím, že sdílíme estetický zajímavé fotky našich gurmánských zážitků také dáváme najevo, jak chceme být vnímáni a skvěle “nastajlované” fotky nás zkrátka ukazují v lepším světle.

Nebo si to alespoň myslíme.

Když to nevyfotíš, tak se to nestalo

Odborníci z Univerzity v Pensylvánii vypracovali studii, ve které vyšlo najevo, že pořizování fotek je pro nás přirozený jev, je to příjemné a dělá nás to šťastnější.

Na druhou stranu se z nás díky tomu může stát šílenec, který nedokáže sníst ani koblihu ke snídani dřív, než si ji nafotí na Instagram.

Nebo se naopak můžeme dostat do stresové situace ve chvíli, kdy máme večeřet a ještě jsme si jídlo nenafotili.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Katka Pavlíčková (@ketokatka)

Foodporn jako modlitba před jídlem?

Nafocení jídla před samotným snědením je pro “foodstagramisty” jistý typ rituálu. Je to dost podobné jako modlení se k Bohu před jídlem, jenom v jiné podobě.

V Psychological Science dokonce dělali sérii pokusů se zúčastněnými.

Jedna skupina před jídlem dělala krátké rituály a díky tomu si jídlo vychutnali daleko lépe.

Druhá skupina se do jídla pustila okamžitě bez jakéhokoliv “rituálu”.

Výsledkem bylo to, že první skupina si díky tomu jídlo užila daleko více, než ta druhá.

Dát si malou “prodlevu” mezi tím, kdy mi na stole přistane jídlo a kdy strčím do pusy první sousto má zkrátka pozitivní efekt, protože se zvyšuje natěšení a jste v jakémsi očekávání.

V New York Magazine dokonce napsali, že třeba skvěle nafocená zelenina, kterou byste normálně nejedli, ve vás může vyvolat pocit, že vlastně může chutnat dobře.

Proto máme občas tendence lajkovat fotky misek plných ovesných kaší, které jsou fantasticky vyskládané sezónním ovocem.

Pizza je na prvním místě

I “foodie” má na Instagramu svých TOP 10 pokrmů, kdy je na prvním místě kalorická bomba v podobě pizzy. Tu milují všichni.

Hned za ní jsou to hotdogy, koblihy, hamburgery, steaky nebo tacos.

Z těch zdravějších dost často uvidíte různé ovesné kaše, rozpůlené ovoce jako třeba ananasy nebo jahody a nesmí chybět avokádo, které jede!

Pokud byste se chtěli podívat, jak si “foodie” komunita vede v Čechách, pak si na Instagramu vyhledejte hashtagy #dnesjim #dnessnidam nebo #czechfood a najdete tam hromadu inspirace na recepty i tipy, kam lidé chodí jíst.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *